Veelgestelde vragen
Bekijk onze veelgestelde vragen en antwoorden hieronder. Vragen over de natuur, zakelijke klanten, ons assortiment en retour en verzenden.
Voor meer informatie, zie ook onderstaande pagina's.
Vragen rondom beleid
Verzending en retourneren
Wat zijn jullie verzendkosten?
- Verzending boven €50,- is gratis, daaronder geldt een tarief van €5,95.
- Wanneer de bestelling opgehaald wordt in Ede, is verzending gratis.
- Vóór 16:00 besteld, dezelfde dag verzonden.
- Lees ons volledige en up-to-date beleidspagina hier.
Met welke vervoerder versturen jullie?
Wij versturen standaard al onze pakketten met DPD. In gevallen van escalaties versturen wij ook pakketten met FEDEX. De verzendkosten van FEDEX zijn echter zo hoog, dat dit voor ons niet rendabel is.
Binnen welke termijn kan ik gekochte producten retourneren?
Retourneren kan binnen 14 dagen
Zijn er kosten verbonden aan retourneren?
Kosten voor retourneren zijn voor de koper.
Vragen rondom ons assortiment
Producten
Ik kan niet vinden wat ik zoek
Wij staan altijd open voor product en leverancierssuggesties, zolang deze bij onze identiteit aansluiten. Stuur ons gerust een mailtje of bel ons met een globale omschrijving van een product wat je mist. Heb je specifieke artikelen van een leverancier, dan koppelen we altijd terug of en wanneer wij die aan ons assortiment kunnen toevoegen!
Vragen rondom de staat van de natuur in Nederland
Natuur
Gaat het echt zo slecht met de natuur?
Ja, de natuur in Nederland staat onder enorme druk en dat heeft grote gevolgen. Door verstedelijking, intensieve landbouw en klimaatverandering is de biodiversiteit sterk afgenomen. Denk aan het verlies van insecten, zoals bijen en vlinders, die essentieel zijn voor de bestuiving van planten en gewassen. Veel vogelsoorten, zoals de grutto en de huismus, nemen snel in aantal af. En niet te vergeten: zelfs dieren zoals de egel en de vleermuis, die ooit veel voorkwamen, krijgen het moeilijk door het gebrek aan geschikte leefgebieden.
Waarom verkopen jullie insectenhotels én vleermuiskasten, terwijl vleermuizen insecten eten?
Insectenhotels en vleermuiskasten lijken misschien een vreemde combinatie, maar juist dit samenspel helpt onze natuur. Insectenhotels geven nuttige insecten zoals bijen een veilige plek om te nestelen, terwijl vleermuiskasten onderdak bieden aan vleermuizen – natuurlijke jagers die helpen om schadelijke insecten in balans te houden. Zo ondersteunen we verschillende diersoorten zonder dat ze elkaar bedreigen.
Wat is een ecosysteem?
Een ecosysteem is een samenhangend geheel van levende organismen (zoals planten, dieren en micro-organismen) en hun niet-levende omgeving (zoals lucht, water en bodem) die met elkaar in wisselwerking staan. In een ecosysteem zorgen verschillende soorten samen voor een dynamisch evenwicht waarin ieder organisme een specifieke rol speelt.
Denk bijvoorbeeld aan een bos: bomen, struiken, insecten, vogels, en schimmels leven daar samen en zijn van elkaar afhankelijk. De bomen geven schaduw en zuurstof, vogels eten insecten, en schimmels breken dode plantenresten af en maken de bodem vruchtbaar. Deze onderlinge relaties zorgen ervoor dat het bos blijft functioneren en dat alle bewoners daar kunnen leven.
Ecosystemen zijn er in alle vormen en maten: van een klein vijvertje in de tuin tot een uitgebreid koraalrif of een regenwoud. In Nederland hebben we diverse ecosystemen, zoals duinen, heidevelden, moerassen en bossen. Elk ecosysteem is uniek en ondersteunt specifieke soorten die zijn aangepast aan die omgeving.
Een gezond ecosysteem is in balans en veerkrachtig, wat betekent dat het beter bestand is tegen verstoringen zoals klimaatveranderingen of ziekten. Als een ecosysteem echter beschadigd raakt, bijvoorbeeld door vervuiling of ontbossing, kan dat leiden tot het verlies van soorten en zelfs het instorten van het hele systeem.
Wat kan een klein land als Nederland bijdragen aan natuurherstel?
Ondanks onze kleine omvang heeft Nederland veel invloed! Door in te zetten op natuurherstel en duurzame landbouw kan Nederland biodiversiteit ondersteunen, wat belangrijk is voor zowel ons eigen land als voor migrerende soorten. Onze natuurgebieden fungeren bijvoorbeeld als tussenstops voor vogels en insecten die door heel Europa reizen. Bovendien kan Nederland als innovatief land bijdragen aan duurzame oplossingen voor stikstof, landbouw, en waterbeheer die internationaal navolging kunnen vinden.